КИМ ЏОНГ ИЛ: РЕВОЛУЦИОНАРНА ЛИНИЈА СОНГУНА ЈЕ ВЕЛИКА РЕВОЛУЦИОНАРНА ЛИНИЈА НАШЕГ ДОБА И НЕПОБЕДИВИ БАРЈАК НАШЕ РЕВОЛУЦИЈЕ

 


Говор члановима Централног Комитета Радничке Партије Кореје 29. јануара, Ђуче 92. (2003.)

Ових дана Корејска револуција, вођена Партијом, чини победоносни искорак под барјаком Сонгуна.

Захваљујући Сонгун-оријентисаној политици коју спроводи наша Партија, револуционарне оружане снаге су ојачане без премца, одбрамбена линија домовине је учвршћена и велика је промена примећена у револуцији и изградњи. Вођени Сонгун политиком сломили смо анти-ДНРК, анти-социјалистичке махинације империјалиста корак по корак, одбранили државу и револуцији и подигли част и углед социјалистичке Кореје у очима света.

Сонгун-оријентисана политика наше Партије је политика непобедивости која је доказана кроз велике историјске тренутке, и свемоћан мач победе у револуцији. Непоколебљиво је уверење и воља наше Партије да брани и предводи силом оружија узвишени револуционарни повод који је извојеван, и издејствовао је победу за победом помоћу силе оружија. Цела Партија, оружане силе и читав народ морају водити одлучну борбу под барјаком Сонгуна и тим поводом изградити велику, богату и моћну социјалистичку државу, постићи циљ поновног уједињења и испунити револуционарни повод Ђучеа.

Револуционарно вођство наше Партије засновано на Сонгуну, политика заснована на Сонгуну, револуционарни је начин вођства и социјалистички начин политике који даје главни приоритет војним питањима, а брани земљу, револуцију и социјализам и динамички напредује у укупној социјалистичкој изградњи, револуционарној борби и унапређује борбене способности Народне Армије. Основни аспекти Сонгун политике су да су војна питања од највеће важности, да је војска тврдо језгро и главна снага револуције, и да се војска мора ојачати на сваки начин. Суштинска карактеристика Сонгун политике је да она штити безбедност земље и брани револуционарне тековине развијањем Народне Армије у непобедиве револуционарне оружане снаге, као и да изграђује покретачку снагу револуције и бави се свим пословима социјалистичке изградње на револуционарни и милитантни начин са Народном Армијом као тврдим језгром и главном снагом.

Идеја и линија давања значаја сили оружја и војним питањима, коју је унапредио и доследно одржавао Председник Ким Ил Сунг, чине основу и полазиште Сонгун политике наше Партије.

Борбу народних маса за независност, социјализам, прати конфронтација моћи са империјализмом и свим врстама контрареволуционарних сила. Стога се војна питања појављују као питања од кључне важности на којима се заснива победа или неуспех у револуцији и успон или пад домовине. Домовина може изаћи као победница у револуцији и одбранити револуцију, и самостално кројити своју судбину само када има своје моћне револуционарне оружане снаге. То је сила оружја на којој зависи победа револуционарног циља, независност и суверенитет и просперитет домовине. Ово је Ђуче-оријентисани принцип револуције и закон револуције, који је разјаснио Председник Ким Ил Сунг и чију је ваљаност проверила историја.

Председник Ким Ил Сунг организовао је оружану јединицу прво у раном периоду својих револуционарних активности, силом оружја постигао је историјски циљ националног ослобођења, а након тога основао Партију и државу. У сваком периоду и у свакој фази револуције након ослобођења, увек је посвећивао примарну пажњу војним питањима и непрестано јачао револуционарне оружане снаге и тако положио чврсту војну гаранцију за победнички напредак револуције и изградње.

Сонгун политика наше странке је моћно оруђе политике наше ере које је створено наслеђивањем идеје и линије Председника Ким Ил Сунга у давању важности наоружању и војним питањима уопште и њиховим дубинским развојем у складу са променљивим ситуацијама времена. Одвојено од Сонгун политике, ми смо бранили велике Председникове војне мисли и бесмртне подвиге, даље их уздижући на нови и виши ниво и отварајући видик за победу Ђуче револуције. Нова ера Ђуче револуције је Сонгун ера и нова је и виша етапа наше револуције која се развија под барјаком Сонгуна.

Сонгун револуционарна линија, Сонгун политика, је научна револуционарна линија и начин државничког понашања који најтачније одражавају захтеве времена и револуције.

Наша Партија је започела вођење Сонгун политике на основу своје научне анализе међународних прилика наше револуције и ситуације која се брзо мењала.

Уласком у деведесете, социјализам се срушио у бившем Совјетском Савезу и источноевропским земљама, што је довело до велике промене у светској политичкој структури и равнотежи снага. Иако су говорници и опортунисти империјалиста тврдили да је нова ера „заштите и мира“ стигла након „завршетка хладног рата“, свет никада не може постојати у миру све док империјализам остаје општеприсутан. Искористивши крах глобалног социјалистичког система, реакционарне империјалистичке снаге појачале су офанзиву против антиимперијалистичких независних снага; нарочито су амерички империјалисти, који су се појавили као једина суперсила на свету, били тврдоглавији него икад у спровођењу своје агресивне и ратне политике, у покушају да остваре своју амбицију светске превласти, носећи моћ власти и самовоља у међународној арени и чинећи насилно задирање у суверенитет других земаља.

Реакционарне империјалистичке снаге предводиле су свој напад на нашу Републику која непрестано напредује под заставом независности, заставом социјализма. Амерички империјалисти и њихови следбеници навалили су на нас у свим смеровима, увећавајући своје припреме за војну агресију без преседана да униште нашу Републику силом с једне стране, и вршећи притисак на нас у свим сферама политике, економије, идеологије, култура и дипломатије с друге стране како би нас сатерали у ћошак. Због њихових шема изолације и гушења против ДНРК, Корејска револуција суочила се са најтежим искушењима и потешкоћама у својој историји; морали смо сносити пун терет офанзиве империјалистичких агресивних снага, у директном сукобу са америчким империјалистима.

Обрачун између нас и империјализма је сучељавање моћи; антиимперијалистички војни фронт чинио је главну линију фронта, прву линију спаса наше револуције, на којој ће се одлучивати о судбини земље, нације и социјализма. Морали смо да ојачамо и ослонимо се на Народну Армију концентришући своје напоре на војна питања. На тај начин смо успели да спасимо судбину земље и нације и одведемо револуцију и изградњу до победе. То је разлог зашто кажемо да армија јесте Партија, Држава и народ. Да смо занемарили војна питања и нисмо успели да ојачамо војску, можда бисмо већ погинули, далеко од спровођења револуције и изградње.

Наша антиимперијалистичка, антиамеричка борба је најмрачнији рат за одбрану земље и рат у одбрани социјализма. Само је Народна Армија, револуционарна оружана сила, могла да изврши своју мисију и улогу носиоца барјака Сонгун политике. Сонгун политика наше Партије оличава дух Народне Армије и вољу за уништавањем непријатеља по сваку цену и непоколебљиво уверење и вољу за победом. У потпуности смо захваљујући херојским напорима целокупне војске и целе нације у једноумном јединству са Народном Армијом као њеним језгром под вођством Партије могли да превазиђемо потешкоће на путу револуције и извојевамо велике победе.

Практично искуство наше револуције показало је да је Сонгун политика, која даје предност војним пословима и револуционарне оружане снаге сматра стубом, најбољи начин вођења политике наше ере и револуције. Сонгун политика омогућава да се победи било који непријатељ, без обзира на то колико је застрашујући, превазиђе талас било којих потешкоћа и искушења, и гарантује победнички напредак револуционарнг духа. Револуционарна линија Сонгун, Сонгун политика, је стратешка револуционарна линија и начин политике који се морају стално држати све док постоји империјализам на земљи и настављају се његове агресивне махинације.

Сонгун политика наше Партије јединствени је социјалистички начин политике који даје ново научно појашњење и решење за питања главне силе револуције.

На основу своје дубоке анализе развоја времена и промењених друштвених и класних односа, наша Партија је први пут у историји револуционарног покрета изнела идеју о „првенству војске над радничком класом“, дајући значај Народној Армији као основној јединици и главној снази револуције. Оригиналност Сонгун политике и њена непобедивост леже у чињеници да даје значај Народној Армији као основној јединици и главној сили.

Претходне револуционарне теорије марксизма на радничку класу гледале су као на главну снагу револуције. Анализирајући друштвене и класне односе у западним капиталистичким земљама средином 19. века, Маркс је идентификовао радничку класу као најнапреднију и најреволуционарнију класу којој је поверена мисија ликвидације доминације капитала и свих врста експлоатације и изградње социјализма и комунизма, и дефинисао је као водећу класу и главну снагу револуције. То је био одраз стварности капиталистичког друштва у она времена. Касније су социјалистичке револуције избиле као победничке у неколико земаља света, а започела је и социјалистичка изградња, са радничком класом као главном покретачком снагом. Као резултат тога, препозната је као незамењива револуционарна формула у спровођењу циља социјализма за вођење револуционарне борбе и изградње са радничком класом као језгром и главном силом.

Међутим, Марксове теорије и формуле, које су постављене један и по век пре, не могу се прилагодити садашњој стварности. Времена су даље напредовала, сведочећи великој промени у друштвеној атмосфери, класним односима и статусу радничке класе. Развојем капитализма, посебно брзим развојем науке и технологије и доласком ИТ доба, животна основа радничке класе је промењена и ради се на технолошкој и интелектуалној основи. Редови радничке класе су интелектуализирани и радничке масе које се баве техничким, интелектуалним и менталним радом брзо надмашују физичке раднике. Штавише, развој капитализма консолидује доминацију монополистичког капитала и додаје превагу реакционарне буржоаске идеологије и културе, која у великој мери делује на контролу класне свести, буђење и револуционарну асимилацију радничке класе. Радничка класа данашњег времена не може се поистоветити са радничком класом у периоду индустријског капитализма или пролетерске револуције, у светлу било ситуације времена или стварне стварности рада, социјалног статуса и радничког покрета радника класа. Промењена ситуација и стварност захтевају нову идеологију и теорију, стратегију  којом ће се пробудити и окупити широки делови маса који се противе доминацији монополистичког капитала и агресији и ратној политици империјализма, обучавати суштинске елементе међу њих и проширити и ојачати револуционарне снаге.

Ограничења марксистичких револуционарних теорија манифестовала су се и у социјалистичком друштву где су радничке масе, укључујући радничку класу, постале господари државе и друштва. Претходне теорије засноване на материјалистичкој концепцији историје сматрале су да је револуција завршена када радничка класа преузме власт и успостави социјалистичке производне односе. Из тог разлога нису успели да тачно разјасне правом уређени ток социјалистичке изградње после победе у револуцији; нарочито нису успели да покрену питање преобликовања човека, идеолошке револуције, у социјалистичком друштву.

По први пут у историји, Председник Ким Ил Сунг изнео је изванредну идеју да је ток изградње социјализма и комунизма, с обзиром на класне односе, процес изградње читавог друштва по обрасцу радничке класе и дао научна објашњења улога радничке класе, развој класних односа и закон који уређује преобликовање човека у социјалистичком друштву.

Захваљујући његовој оригиналној теорији о изградњи социјализма и под његовим мудрим вођством, радничка класа и друге радничке масе претворене су у социјалистичке раднике у нашој земљи и сви раде и живе заснивајући се на колективистичком принципу у социјалистичком систему. Наша странка је чврсто опремила народне масе идејом Ђуче и надоградила процес трансформације читавог друштва у револуционарне и пролетерске класе дајући одређену предност преобликовању човека, идеолошком раду, у социјалистичку сврху. Тако је то донело радикалну промену у друштвено-економском животу и политичко-идеолошким особинама нашег народа. Корејски народ је револуционаран и безгранично веран Партији и револуцији, пошто је на револуционаран начин образован и обучен у загрљају социјалистичке матице под вођством Партије и вође. Ових дана масе људи, који су чврсто уједињени иза Партије и вође једним умом и вољом, чине моћну покретачку снагу социјалистичке изградње у нашем друштву.

Непотребно је рећи да класне разлике и даље остају између радничке класе и задругара, а за револуционарну и радничку асимилацију интелектуалаца не може се рећи да је завршена. Радничка класа је напредна јединица нашег друштва као и увек и има виши осећај класне свести, колективизма и револуције од осталих радничких маса. Штавише, она је и даље задужена за индустрију, водећи сектор националне економије; посебно радници у кључним индустријама и индустрији муниције играју веома важну улогу у револуцији и социјалистичкој изградњи. Због тога наша Партија цени радничку класу и увек дубоко брине о њеној даљој револуцији и јачању њене улоге.

Примењујући Сонгун политику, наша Партија је истакла Народну Армију над радничком класом, подстакнута новим гледиштем и односом према питању главне силе револуције и улози револуционарне војске у револуцији и изградњи.

Питање главне снаге револуције један је од основних проблема у јачању покретачке снаге револуције и у развоју револуционарног покрета јачањем његове улоге. Која ће класа, слој или друштвени колектив постати главна снага револуције, одлучује њихов положај и улогу у револуцији и изградњи, њихов осећај револуције, организациону дисциплину и борбену способност револуције. Питање главне снаге револуције не може остати непроменљиво ни у једном добу, друштву или револуцији, нити је то питање које се може решити само на основу класних односа. Стога је сматрање радничке класе главном снагом револуције било кад и било где израз догматског становишта према претходним теоријама, а ни у принципу није тачно.

Неометана ниједном утврђеном теоријом или формулом, наша Партија је строго одбацила било какав израз догматског става и ревизионистичко искривљење претходних теорија, а ојачала је војску и надоградила своју улогу како је захтевано развојем ситуације и револуције, водећи тако револуцију а изградњу до победе.

Да би наша Партија истакла Народну Армију као главну силу револуције, неопходно је постизање револуционарног циља Ђучеа, с обзиром на положај и улогу Народне Армије у нашој револуцији у овом тренутку и у светлу њене револуционарне способности и борбене ефикасности.

Народна Армија су револуционарни редови који бране

нашу револуцију на првим линијама. Она брани Партију и револуцију, земљу и народ силом оружја и по цену живота у директном обрачуну са снажним империјалистичким непријатељем. На бајонетима Народне Армије лежи мир, социјализам и вредан и срећан живот наших људи. Ово је племенита мисија и најтежи, а ипак најчаснији револуционарни задатак Народне Армије, који ни радничка класа ни било која друга друштвена група не могу заменити.

Народна Армија је најреволуционарнија, најубојитија и најмоћнија револуционарна група у нашем друштву. Ниједна група није равна Народној Армији у смислу осећаја револуције и организације и борбене ефикасности.

Наша Народна Армија је непогрешиво лојална Партији и револуцији, врло јака у идеологији и вери и најорганизованија је борбена јединица. Она брани Партију и вођу и спроводи политику Партије по сваку цену и бори се до смрти за идеју Партије, циљ социјализма. Људи и официри Народне Армије, који земљу и револуцију бране силом оружја, воле своју земљу јаче од свих осталих, жељни су одбране социјализма и бескомпромисне борбе против империјализма и класног непријатеља с великим осећајем анимозитета. Народна Армија је револуционарна јединица која обилује револуционарном вером, гвозденом вољом и милитантним духом. Јача је од било ког другог колектива у смислу колективизма, организације, дисциплине и јединства. Читава војска је једнодушно уједињена иза свог Врховног Команданта и креће се као јединка под његовом командом и директивом; уређује сав рутински живот и активности својих војника у складу са војним правилима и дисциплином. Колективистички принцип и организација и дисциплина постали су жила куцавица и захтеви рутинског живота Народне Армије.

Висок осећај револуције и организације Народне Армије одражава карактеристике оружане јединице и одлике јединствене за револуционарну војску и представља основни фактор надоградње борбене ефикасности наше војске и побољшања њене политичко-идеолошке моћи.

Не може било која војска која учествује у револуцији, или било која социјалистичка војска, да стекне особине које одговарају револуционарној војсци и, штавише, постати главна снага револуције. Радничка класа или војска могу постати револуционарна класа или револуционарне оружане снаге и играти важну улогу у револуцији само када су пробуђене и организоване под вођством револуционарне Партије. Осим коректног вођства Партије и вође, немогуће је обучити било коју чврсту јединицу револуције или пробудити и окупити широке секције маса око револуционарних редова.

Наша народна војска је израсла у истинске револуционарне оружане снаге, непобедиву војску која ће своју часну мисију и дужност обављати заслужно као чврста јединица и главна снага револуције, захваљујући вођству Председника Ким Ил Сунга и велике Радничке Партије.

Председник Ким Ил Сунг изградио је нашу Народну Армију у прототип револуционарне војске и поставио је вечне темеље за њен развој темељно примењујући принципе и начине које је изнео за изградњу револуционарних оружаних снага Ђуче типа. Градио је Народну Армију у војску Партије и вође, истинску народну војску, и развио је као наоружану јединицу идеологије, украшену свим политичко-идеолошким особинама које су потребне код једне револуционарне војске. Под његовим мудрим руководством створена је независна и модерна индустрија муниције која је толико развијена да служи као материјално-технички темељ за модернизацију целе војске. Непролазни подвиг који је извршио за изградњу оружаних снага највредније је од његових револуционарних достигнућа и сада се показује као солидан темељ и непроцењиво богатство наше Партије за даље јачање Народне Армије и вођење Сонгун политике.

На основу његових великих достигнућа у изградњи војске, наша Партија је истакла Народну Армију као носиоца заставе и главну силу револуције засноване на Сонгун идеји и све своје напоре усмерила на њену надоградњу. Кроз континуиране теренске инспекције јединица Народне Армије, наша Партија је увек залазила дубоко међу војнике и бринула се о њима с љубављу и поверењем. Ојачала је војску револуционарним образовањем и обуком као и одлучним интензивирањем партијског политичког рада у војсци и нештедимице снабдевала све што је потребно за војску. Партија је предузела револуционарне мере како би чврсто опремила Народну Армију сопственом јединственом стратегијом и тактиком и радикално побољшала своју војну и техничку припремљеност у складу са карактеристикама савременог ратовања и кризних ситуација. Енергична упутства наше Партије довела су до новог заокрета у политичко-идеолошким цртама и борбеном духу Народне Армије, чинећи њену борбену ефикасност и можда бољом него икад раније. Будући да је војска Партије и вође и војска Врховног Команданта, у имену и у стварности, наша Народна Армија је израсла у револуционарне редове лојалних војника пуних духа одбране вођства револуције по сваку цену, а читава војска од Врховног Команданта до редовних припадника чинила је складну целину на основу револуционарног другарства. Вођство Партије над војском има своје чврсто место у Народној Армији, у целој војсци превладава револуционарни и војни дух и добре особине јединства између претпостављених и подређених, између официра и чинова и између заповедника и политичких официра се потпуно испољавају у војсци.

Племените политичко-идеолошке особине, револуционарни дух и борбена способност Народне Армије изражени су концентрисани у револуционарном војничком духу. Револуционарни војнички дух, који је створен и који је добио потпуну форму у Народној Армији под вођством Партије, узвишени је револуционарни дух наше војске, који карактерише углавном дух одбране вође ризикујући свој живот, дух извршавања задатака по сваку цену и херојски самопожртвовани дух. То је дух који пркоси смрти с којим се војници Народне Армије боре за Партију и вођу, за домовину и револуцију по цену своје младости и живота; то је револуционарни дух сигурне победе, дух суочавања са било којим непријатељем без обзира колико је страшан и пробијајући се кроз било какве потешкоће и искушења.

Револуционарни војнички дух Народне Армије племенити је револуционарни дух који симболично представља велику Сонгун еру и представља најреволуционарније и најубојитије идеолошко и духовно оружје, које омогућава чињење надљудских дела и вршење заслужних дела током револуције и изградње. У доба Сонгун револуције и радничка класа може да изврши своју класну дужност и мисију само када је опремљена револуционарним војничким духом, а сви остали радни људи могу да одрже и додају сјај својој части да буду господари државе и друштва, част да буду социјалистичке радне масе, само када уче из револуционарног војничког духа. Када цела војска и сав народ буду живели и борили се са револуционарним војничким духом и борбеним духом, уједињени једним срцем иза Партије, на свету неће бити довољно јаког непријатеља који ће моћи да нам се супротстави и ниједног циља који не можемо да освојимо.

Будући да је наша Народна Армија творац, оличење и пионир револуционарног војничког духа, представник времена и најмоћнија борбена јединица која брани прву жила куцавицу наше револуције, она је барјактар, чврста јединица и главна снага Сонгун револуције и високо  носи ту част.

Сонгун политика, која даје важност Народној Армији као својој главној снази, омогућава чврсто задржавање и примену основних идеала и основних принципа револуције. Социјализам је основни идеал наше револуције, остварење независности народних маса, а социјалистичко друштво је друштво које оличава класне захтеве и тежње радничке класе. Осим суштинске жеље и класног принципа радничке класе, немогуће је остварити независност народних маса и довршити социјалистички циљ. Настојимо да изградимо велику, просперитетну и моћну социјалистичку нацију и поново ујединимо земљу усред оштре класне борбе против америчких империјалиста и других непријатеља. Сложена и тешка ситуација наше револуције захтева да се изоштри мач класне борбе и да се темељније одржи принцип радничке класе, револуционарни принцип у свим сферама. Наша Партија је подржала барјак Сонгун идеје у акутној конфронтацији са империјализмом. Наша пушка је класна пушка, пушка револуције и најмоћније је оружје за антиимперијалистичку класну борбу. Револуционарни војнички дух Народне Армије највиши је израз класне свести и револуционарни дух радничке класе. Данас је наша Партија потпуно озбиљна и бескомпромисна у погледу захтева за поштовањем класног принципа, револуционарног принципа, у свим сферама револуције и изградње и за даљим интензивирањем класног образовања и револуционарног образовања међу војницима и народом, како захтева Сонгун доба. Када наша војска и народ буду чврсто опремљени високим нивоом класне свести и револуционарним војничким духом у знак подршке вођству заснованом на Сонгун идеји, положај социјалистичке класе биће даље зацементиран, а социјалистичка циљ ће се бранити и довршити победом под било каквим околностима.

Сонгун политика наше странке је најмоћнија и достојанствена политика независности која оличава Ђуче идеју.

Независност је живот и душа друштвеног бића, народних маса, земље и нације. Ђуче идеја усредсређена на човека идеја је независности и све револуционарне борбе воде се за независност. Ђуче идеја тачно комбинује љубав према народним масама са оном према земљи и нацији и независност народних маса са оном земље и нације и научно разјашњава начине за њено остваривање. Политика која брани и остварује независност маса народа, земље и нације на основу основа и принципа Ђуче идеје најреволуционарнија је и научна политика, а такође представља и истинску политику љубави према земљи, нацији и народу.

Наша Сонгун политика која се ослања на непобедиве револуционарне оружане снаге је принципијелна и праведна политика антиимперијалистичке независности и политика љубави према земљи, нацији и народу, политика која поуздано брани и гарантује независне захтеве и интересе народних маса и суверенитет и достојанство земље и народа од кршења империјалистичких реакционара. Као самоодбрамбене револуционарне оружане снаге, наша Народна Армија снагом оружја брани достојанство наше Партије и револуције, наше идеологије и система и наше земље и народа, разбијајући непријатељске ратне провокације и штитећи сигурност и мир у земљи. Захваљујући Сонгун политици, револуцију и изградњу спроводимо на наш начин и у складу са стварношћу наше земље и интересима наше револуције, а у складу са својом идеологијом, држећи заставу независности упркос тако компликованој и акутној ситуацији као што је она данас. Због тога што имамо снажну војну моћ и увек победничку стратегију и тактику чврсто одржавамо принцип независности у политици, одлучно одбијајући свако вањско уплитање и притисак и храбро крећући даље према свим својим настојањима, неспутани било чиме. Захваљујући Сонгун политици, наша независност остаје чврсто загарантована, а наша социјалистичка матица показује своје достојанство и част, ауторитет и моћ као тврђава независности. Сонгун политика наше странке је дословно политика за народ и политика усмерена на одбрану и осигуравање независних права и основних интереса народних маса. Из овог разлога, читав народ то апсолутно и одано подржава. Развијени Сонгун барјак који је подржала наша Партија постао је велики национални барјак који надахњује свест о националној независности, самопоштовању и осећају националног поноса и части међу сународницима на северу, југу и иностранству и отвара пут ка поновном уједињењу и просперитету.

Идеја Сонгун наше Партије, Сонгун политика, доказала је своју ваљаност, супериорност и велику виталност и показује их све више сваким даном у пракси и стварности наше револуције.

Пре свега, војни положај наше револуције неоспорно је утврђен под вођством Партије у Сонгун добу.

Војна моћ земље представља најважнију националну моћ у борби за независност и социјализам и против империјализма. Ако неко порази непријатеља на војном фронту, изаћи ће као победник на свим осталим фронтовима. Наша Народна Армија је израсла у непобедиве револуционарне оружане снаге, а наша социјалистичка матица појавила се као војна сила на међународној сцени. Извојевали смо једну за другом победу у жестоком политичком и војном обрачуну са империјалистима и бранили земљу, револуцију и социјализам од свих врста агресивних непријатељских махинација.

Изузетни успеси и достигнућа која смо постигли на војном пољу су управо велика победа руководства наше Партије засноване на Сонгун идеју, Сонгун политике и јасна манифестација њене ваљаности и моћи. Војни положај револуције која је зацементирана у неосвојиву тврђаву, са Народном Армијом као сржи револуције, захваљујући вођству заснованом на Сонгун идеји наше Партије служи као основна гаранција за завршетак револуције Ђуче.

Наши револуционарни редови уједињени су чвршће него икад, а једносрчано јединство целог нашег друштва додатно је ојачано у Сонгун ери.

Данас су Народна Армија и народ створили истински другарски однос, делећи беду и невољу на путу револуције засноване на Сонгун идеји под вођством Партије, а цело друштво је преплављено прелепом особином јединства између војске и људи. Војни службеници предано служе народу, док се они са љубављу брину о првима као о њиховим рођеним, помажу им са свим искреностима и предано уче из револуционарног војничког духа и борбеног духа Народне Армије. Као резултат, и службеници и људи деле исту идеју и борбени дух. У ери Сонгун Народна Армија игра кључну, авангардну улогу у свим сферама револуције и изградње, док народ брине о првом и показује својство пуне подршке и помоћи војсци, што резултира даљу чврстину другарског јединства између војске и народа.

Као резултат вођства наше Партије заснованог на Сонгун идеји и политике љубави према војницима и народу, једносрчано јединство нашег друштва надограђено је на једносрчано јединство целе Партије, целе војске и целе нације засновано на једној идеологији, и другарској љубави и обавезама. Даље, политичко-идеолошка моћ наше револуције додатно је ојачана до неупоредивог степена.

Велика одрживост сонгун политике потврђена је у процесу социјалистичке изградње.

Као главна снага револуције, Народна Армија стоји у јединству у свим сферама социјалистичке изградње и чини радничке подвиге, дајући светао пример. Официри и људи Народне Армије подигли су бројна монументална здања и модерне фабрике кроз своју херојску борбу у пуној подршци идеји и политици Партије и направили пробој у тешким, али важним секторима националне економије. Они су први који су превазишли вишеструке недаће и искушења, створили надљудска дела и довели до иновација у свим сферама, надахнувши тако радничке масе широм земље на револуционарни узлет.

Узимајући знак револуционарног војничког духа и борбеног духа Народне Армије, радничка класа и друге радничке масе створиле су дух Кангје и запалиле бакљу Ранам, доносећи широку иновацију у целокупној социјалистичкој изградњи. Захваљујући Сонгун политици која се ослања на Народну Армију као главну силу, успели смо да издржимо најтежи „Тешки Марш“ и изнуђени марш, отворимо пут ка изградњи велике, просперитетне и моћне социјалистичке нације и наставимо напред са револуцијом и изградњом на смео и позитиван начин упркос тешкој ситуацији. Наше искуство показује да ако сви званичници и радници подржавају вођство Партије засновано на Сонгун идеји и раде као што ради Народна Армија, могуће је освојити тврђаву најсавременије науке и технологије, изградити економску моћ, успоставити напредни начин управљања средствима за живот и племенит начин културног и емоционалног живота у читавом друштву и нашим људима пружити богат живот у кратком временском периоду.

Сонгун политика наше Партије забележила је прекретницу у циљу поновног уједињења, подстакла међународну солидарност са нашом револуцијом и радикално проширила спољне односе земље.

Сонгун политика, која је прожета принципом националне независности и духом љубави према земљи и народу, наша политика поновног уједињења заснована на њој и наши позитивни напори изнедрили су историјски самит у Пјонгчангу, праћен усвајањем Заједничке декларације Север-Југ 15. Јуна и даљи развој међукорејских односа помирења и сарадње у неколико сектора. Тренд борбе против САД-а и других страних сила и за независно поновно уједињење расте до крешенда без преседана у јужној Кореји.

Сонгун политика, која се противи империјалистичкој агресији и ратној политици и брани независност земље и нације, добија широку подршку међу јавности и прогресивним народима света. Даје ударац агресивним снагама империјализма и охрабрује антиимперијалистичке независне снаге на међународној сцени, подстичући циљ осамостаљења читавог света.

Одржавајући заставу Сонгуна под вођством велике Партије, наша војска и народ прешли су славни пут победе, пробијајући се кроз бесне олује и стварајући надљудска дела у историји. Револуционарна линија наше Партије заснована на Сонгун идеји велика је револуционарна линија наше ере и вечни победоносни барјак наше револуције. У револуцији заснованој на Сонгун идеји лежи изградња велике, просперитетне и моћне нације, поновно уједињење нације и победа револуционарног циља Ђуче. Сада када је ситуација веома компликована и напета у земљи и иностранству, морамо подићи заставу Сонгун идеје још више. Читава Партија, целокупна војска и сав народ морају одлучније напредовати ка новој великој победи наше револуције у знак подршке вођству Партије заснованој на Сонгун идеји.

Пре свега, велике напоре треба непрекидно усмеравати на јачање Народне Армије. Моћ Сонгун политике је управо моћ Народне Армије; његова супериорност и моћ могу се показати у потпуности само када је Народна Армија добро припремљена политички и идеолошки, војно и технички.

Вођство Партије је жила куцавица Народне Армије. Нашу Народну Армију треба ојачати као првог браниоца Партије, као револуционарну оружану јединицу која се бори до смрти подржавајући идеју и вођство Партије, тако да може наследити и додати сјај својој славној историји и традицији као војске Партије и вође. Што је ситуација сложенија и напетија, то би требало уложити више напора да се интензивира политичко-идеолошко образовање и војна обука у оквиру Народне Армије, тако да сви војници у било ком случају и условима верују и следе само нашу Партију, појачавају своју револуционарну будност и одржавају своју спремност. Народна Армија треба да буде у потпуности спремна да немилосрдно уништи империјалистичке агресоре кад год и где год нападну.

Политичко-идеолошке и војне позиције наше револуције морају бити учвршћене чврстим јачањем једносрчаног јединства војске и народа. Нема чега да се бојите или што је немогуће учинити када се војска и народ боре у једносрчаном јединству под вођством Партије. Традиција јединства војске и народа - како да се ценимо и волимо и делимо богатство и невоље - требало би да се одвија даље у Сонгун ери.

Важно је успоставити здраву навику придавања значаја војним пословима у читавом друштву.

Посао на консолидацији одбрамбених способности земље подухват је који дели цела Партија, цела земља и сви људи. Наши званичници и радне масе морају организовати и изводити све послове по принципу давања предности војним пословима и улагати енергичне напоре у изградњи војне моћи земље. Поред тога, паравојне снаге морају бити ојачане и цела земља претворена у чврсту тврђаву.

Неопходно је убрзати укупну економску изградњу, истовремено дајући предност одбрамбеној индустрији, као што је захтевано од Сонгун ере, како би се подржала Сонгун политика Партије и материјално и технолошки и радикално побољшао животни стандард људи у кратком временском периоду.

Сви званичници и радни људи морају да негују ваљаност и непобедивост Сонгун идеје Партије, Сонгун политике, непоколебљивом вером, и да раде и живе онако како то она захтева у сваком тренутку и труде се да цело друштво преплави таквом револуционарном храброшћу и милитантношћу, духом какав се може наћи само у Народној Армији.

Наша Народна Армија и људи изгарали су ново доба Ђуче револуције као велико Сонгун доба под вођством Партије. Победнички ћемо напредовати у револуционарном циљу Ђуче идеје и довести га до краја под заставом Сонгун идеје.

Сви званичници, чланови Партије и остали радни људи морају постати ватрени следбеници идеје Сонгун и чврсти браниоци и реализатори Сонгун политике и лојално подржавати револуционарно вођство наше Партије засновано на Сонгун идеји.

Популарни постови са овог блога

Society That Respects Women

Photo Exhibition Marking the 73rd Anniversary of the Founding of the Democratic People’s Republic of Korea

KIM IL SUNG LET THE ENTIRE NATION UNITE AND HASTEN THE REUNIFICATION OF THE COUNTRY