UČIMO OD DRUGA KIM JONG IL-a

 ŽIVOTNI PUT DRUGA KIM JONG IL-a INSPIRACIJA ZA SVE SLOBODOLJUBIVE LJUDE


Drug Kim Jong Il rođen je 16. februara 1942. godine u tajnom kampu na planini Pektu gde se nalazila vrhovna komanda Korejske narodno-revolucionarne armije. Njegov otac bio je tada vođa Korejske narodno-revolucinarne armije i potonji osnivača DNR Koreje, a majka Kim Džon Suk,  heroine antijapanske borbe korejskog naroda.

Osnovnu i srednju školu završio je u Pjongjangu. Kao srednjoškolac obavljao je funkciju predsednika školske Dečije organizacije, a potom i funkciju zamenika Demokratskog saveza mladih. U to vreme drug Kim Džon Il ostao je zapamćen kao pokretač mnogih omladinskih akcija i foruma.

Godine 1960. upisao se na Univerzitet „Kim Il Sung“ gde je četiri godine kasnije diplomirao političku ekonomiju. Tokom studentskih dana Kim Džong Il počeo je ozbiljnije da se bavi idejnim i teoretskim pitanjima socijalizma i socijalističke izgradnje. Tada nastaju njegova prva ozbiljna politička dela - „Mesto i uloga opština u izgradnji socijalizma“, „Karakteristike savremenog imperijalizma i njegova agresivna priroda“, „Korekcije naše partijske linije u usavršavanju lokalne ekonomije“ i mnoga druga.

22. jula 1961. godine drug Kim Jong Il postao je član Radničke partije Koreje.

Po završetku fakulteta drug Kim Jong Il započinje svoj rad u Centralnom komitetu Radničke partije Koreje 19. juna 1964. godine. To je bio vrlo buran period za Partiju, kako zbog spoljnih pritisaka tako i unutrašnjih sukoba. To je vreme u kojem se odigrala kubanska kriza i incident u zalivu Bakbo koji je prethodio ratu u Vijetnamu i vreme pojačanih pritisaka SAD na DNR Koreju.

Krajem decembra 1964. godine počinje da se intenzivno interesuje za kinematografiju. Ubrzo počinje da se bavi pisanjem scenarija i režijom. Snimio je veći broj filmova od kojih su najpoznatiji-„More krvi“, „Ćvećarka“ koji je nagrađen specijalnom nagradom na 18. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima.

Na nacionalnom partijskom kursu 19. februara 1974. godine on istupa definišući Kim Il Sungovu revolucionarnu misao kao jedinstven  sistem ideologije, teorije i metoda Juche. U svojem izlaganju on je naglasio da revolucionarna ideja Kim Il Sunga predstavlja najbolju revolucionarnu teoriju izgradnje socijalizma.  „Ideja Juche javlja se kao potpuno nova i originalna revolucionarna misao, koja odgovara potrebama savremenog doba u kome narodne mase prvi put u istoriji istupaju kao gospodari svoje sudbine. U ideji Đuče data je filozofska ocena čoveka i skoncentrisana je naučna teorija nacionalnog i klasnog oslobođenje čoveka“.

Drug Kim Jong Il pozvao je na izgradnju korejskog društva u duhu ideje Juche. Naglasio je da se to mora odvijati u dva osnovna pravca. Prvi, izgradnja novog čoveka koji je dostigao savršenstvo u svom ideološkom, kulturnom, moralnom, i duhovnom smislu. Drugi, preobražaj ekonomije, kulture i svih društvenih delatnosti.

Na VIII plenumu Centralnog komiteta Radničke partije Koreje 1974. godine usvojen je novi šestogodišnji ekonomski plan socijalističke izgradnje DNR Koreje.  Drug Kim Jong Il 9. oktobra 1974. godine mobiliše Radničku partiju Koreje u cilju ostvarenja ekonomskog plana za 1974. godinu. On mobiliše sve snage u takozvanom „70-to dnevnoj borbi“ u cilju potpunog ostvarenja ekonomskog plana. Rezultat je bio kolosalan. Do kraja godine u potpunosti je postignut i premašen ekonomski plan za 1974. godinu, u samo 70 dana. Narodna skupština DNR Koreje u znak priznanja za ovaj podvig dodeljuje mu u februaru sledeće godine titulu Heroja DNR Koreje.

U martu 1975. godine Kim Jong Il pokreće kampanju rekonstrukcije Pjongjanga. Počinje izgradnja stanova za 3000 porodica, a Pjongjang izrasta u metropolu. To je vreme kada je izgrađeno Pozorište Mansudae, zdravstveni kompleks Čangvang, porodilište i mnoge druge građevine koje danas Pjongjang čine svetskom metropolom i jednim od najlepših grodova sveta.

Aktivnim idejno-političkim radom Kim Džong Il svestrano radi na sistematizaciji i formulisanju revolucionarne ideje Đuče.

Zbog svojih aktivnosti i velikih sposobnosti Kim Jong Il vrlo brzo napreduje u partiji. Prvo je radio u organizacionom ministarstvu da bi ubrzo postao član politbiroa Radničke partije Koreje. Potom je postavljen na mesto zamenika ministra za propagandu i agitaciju 1969. godine, a 1973. postao je partijski sekretar za organizaciju i propagandu. Tokom narednih 15 godina obavljao je razne visoke dužnosti uključujući mesto ministra za kulturu. Od sedmog partijskog plenuma u septembru 1973. godine do šestog kongresa partije u oktobru 1980. godine zbog izuzetnog zalaganja i rezultata koje je pod vođstvom Kim Jong Ila ostvarila vojska Demokratske Narodne Republike Koreje, na XIX Plenarnoj sednici Šestog Partijskog Centralnog Komiteta održanog 24. decembra 1991. godine, Kim Džong Il izabran je za Vrhovnog komandanta Narodne Armije Koreje. Naredne godine 20. aprila dobio je i titulu Maršala. Drug Džong Il postavljan je na najviše pozicije u politbirou, vojnoj komisiji i sekretarijatu. Kim Džong Il 1997. godine zvanično zauzima poziciju predsednika nacionalnog komiteta odbrane kao i generalnog sekretara Radničke partije Koreje.

Posle razbijanja socijalizma u SSSR i Istočnoj Evropi Kim Džong Il 3. januara 1992. godine objavljuje svoje delo „Istorijske lekcije izgradnje socijalizma i generalna linija naše partije“ u kome daje jasne ocene socijalističke izgradnje i objašnjava uzroke rušenja socijalizma u SSSR i Istočnoj Evropi.

U aprilu 1992. godine Kim Džong Il u Pjongjangu saziva sastanak komunističkih i radničkih partija koje 20. aprila potpisuje zajedničku deklaraciju „Odbranimo i razvijamo socijalizam“ koju je do sada potpisalo preko 240 komunističkih i radničkih partija i pokreta.

U listu Radničke partije Koreje 1. novembra 1994. godine objavio je delo „Socijalizam je nauka“.  Kim Jon Il je u ovom delu jasno rasvetlio istinitost i nepobedivost i socijalizma. On je u svom delu istakao „Socijalizam si ideali i revolucionarna zastava narodnih masa koje se bore za samostalnost. Imperijalisti i reakcionari na sva usta brbljaju o „kraju socijalizma“, pozivajući se na događaje u nekim zemljama koje su gradile socijalizam. Tvrdeći da su pogrešni sami ideali socijalizma, renegati socijalizma pokušavaju da opravdaju svoju gnusnu izdaju. Međutim, ništa ne može da zaseni i uništi istinu. Rušenje socijalizma u nekim zemljama ne označava poraz socijalizma kao nauke, već krah oportunizma koji je doveo do izrođavanja socijalizma. Zbog oportunizma, socijalizam privremeno preživljava teške trenutke, ali zahvaljujući njegovom naučnom karakteru i istinitosti on će sigurno biti obnovljen i konačno će trijumfovati“.

Tragične vesti o smrti druga Kim Il Sunga, vođe korejske revolucije i predsednika DNR Koreje, saopštene su 8. jula 1994. godine. Drug Kim Jong Il formirao je državnu komisiju koja se brinula o pripremi sahrane čoveka čijom je smrću revolucionarna i slobodna Koreja, narod i Partija mnogo izgubila.

Drug Kim Jong Il preuzeo je na sebe da ostvari zelju pokojnog Lidera i bol i tugu zbog gubitka pretvori u energiju i hrabrost.

Drug Kim Jong Il dosledno je nastavljao revolucionarno delo Kim Il Sunga u izgradnji socijalizma i jača napore na ujedinjenju domovine.

Kim Jong Ilova vlada napravila je mnogobrojne korake ka normalizaciji odnosa sa Južnom Korejom, a posle izbora Kim De Džuna 1997. godine za predsednika Južne Koreje stvorili su se pozitivni uslovi za pregovore. Dva lidera su se sastala u junu 2000 na samitu, prvom takve vrste na kojem je potpisana zajednička deklaracija o zajedničkim naporima obe Koreje ka mirnom ujedinjenju zemlje.

Američki izvori za svog smrtnog neprijatelja, vođe „osovine zla“, kako je Buš okarakterisao DNR Koreju, navode da je Kim Jong Il-ov koeficijent inteligencije 160. Strani državnici poput bivšeg državnog sekretara SAD Madlen Olbrajt i južnokorejskog predsednika Kim Dae Džung opisali su ga kao „pametnog lidera koji ume dobro da procenjuje“.

Njegova brojna dela objavljena su na mnogim jezicima. Jedan deo njegovih naj značajnih dela objavljen je i na srpskom jeziku.

Preminuo je u Pjongjangu 17. decembra 2011. godine.

Популарни постови са овог блога

Photo Exhibition Marking the 73rd Anniversary of the Founding of the Democratic People’s Republic of Korea

Society That Respects Women

Under the Guidance of the Workers’ Party of Korea